Онлайн запитване

Физически лица

Застраховка или здравна карта?
Да забравим илюзията „Европейска здравноосигурителна карта” и да подсигурим пътуването си със застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”

Как може да получите здравна помощ в чужбина, без да се налага да плащате от джоба си суми, които не са предвидени и могат да объркат почивката ви?

Пътуването в чужбина по работа или на екскурзия може да се превърне в неприятно изживяване, ако претърпите злополука или внезапно се разболеете. Застраховката “Помощ при пътуване” е решение на непредвидимите ситуации.

При пътуване по собствена инициатива или служебно командировка, е добре да си купите полицата предварително. Често е включена в туристическата пакетна цена, но въпреки това може да се консултирате с брокер за по-високи лимити и допълнителни покрития на различните застрахователи, адекватни за конкретната държава.

Туристическите полици имат различни нива на покритие, като освен това осигуряват и допълнителна защита - репатриране на тленни останки, уреждане на полет при внезапна смърт на роднина, обезщетение при кражба на лични вещи и загуба/закъснение на багаж, правни разноски, обща гражданска отговорност. Всичко се заплаща, като цените в зависимост от покритието и допълнителните гаранции са между 0,50 лв. до 4 лв. на ден.

Когато възникне застрахователно събитие, първата ви работа трябва да е да се обадите на кол центъра, т.е. „телефон за спешна помощ” изписан в книжката с полицата (в Общите условия).

Операторът ще ви говори на български език, като след като разбере какъв е случаят, или ще ви изпрати към най-близкото заведение или кабинет, или ще бъде изпратена линейка на място при вас.

При това няма да се налага да плащате на момента при състояние, което е покрито от застраховката. Затова трябва предварително да сте запознати с условията по полицата. Например тя не покрива каквито и да е рискове, свързани с нервни и психични разстройства, козметична хирургия, предшестващи заболявания и т.н., изрично изписани като „изключени”.

Също така, ако имате хронично заболяване и то се обостри, застрахователят ще плати само ако става въпрос за застрашаващо живота състояние. Ако упражнявате парапланеризъм, парашутизъм, бънджи скокове, скално катерене и други екстремни занимания, или опитате се да се самоубиете, включително при злополука и лечение наложено от употреба на алкохол, пак няма да ви платят лечението.

Ако имате кредитна карта, тя също включва безплатна застраховка при пътуване в чужбина. Условието е по време на екскурзията или командировката да направите поне една покупка с нея. Но се запознайте с условията по застраховката, защото може да включва и клауза за самоучастие - при спешните медицински разходи, обикновено 50 долара.

Като пълноправни граждани на ЕС българите имат право на спешна медицинска помощ в страните от общността. Това става с Европейска здравноосигурителна карта. Достатъчно е да попълните формуляр в офис на Български пощи и до 15 работни дни може да отидете да получите готовия документ. Издаването е безплатно, но не става във всяка пощенска станция.

Използването на картата спестява пари, но в някои държави трябва да платите на място услугите, а след това здравната каса ще ви възстанови разходите. Подводните камъни при ползване на здравната карта са следните:

- За да получите съответната медицинска услуга, лекарят или здравното заведение трябва да работят с националната каса. 
- НЗОК възстановява разходите до тавана, който е определен по българските здравни пътеки, т.е. при по-висока цена на услугата в чужбина, разликата остава за ваша сметка.

Изводът е един, да забравим илюзията „Европейска здравноосигурителна карта” и да подсигурим пътуването си със застраховка „Помощ при пътуване в чужбина”.

Застрахователен брокер ЗБК БАЛКАН
zbkbalkan.com