ИСТОРИЯТА НА БАЛКАН

История на БАЛКАН

БАЛКАН има дълга история и наложило се авторитетно име на българския застрахователен пазар. Ние сме пионери в тази индустрия и създаваме и до ден днешен стандарти, които се приемат от всички.  Много се гордеем от постиженията ни и сме благодарни на всички хора, които ни помогнаха да стигнем и до тук.

 • 1998

  Започнахме няколко човека в малък офис

  Лицензиран застрахователен брокер "ЗБК БАЛКАН" АД е създадено като търговско дружество с акционери български физически лица през 1998 г. след промяната на законодателството в застрахователната сфера, позволяващо функционирането на брокерството като институция;
  Йордан Велев: основател на ЗБК БАЛКАН:
  "...Преди 20 години аз и един от приятелите ми от застрахователната индустрия Румен Цонков, започнахме заедно едно истинско бизнес приключение…
  Първият ни офис беше срещу „Военномедицинска академия“ , с размерите на стая и едно антре и с нашите амбиции да направим застрахователния брокераж полезен за клиентите, а себе си- пионери в застрахователното посредичество … Във времена, в които клиентите не само , че не знаеха какво е брокер, но и бяха свикнали само с един застраховател, във времена, в които клиентите на Булстрад и МИК ( компаниите, в които аз през далечната 1991 г започнах застрахователната си кариера) казваха “ Аз бях и при другото ДЗИ, но да видя при вас как е”…

 • 2000

  Развитие на собствена мрежа от офиси и представители

  От началото на 2000-та година БАЛКАН започва да изгражда и развива своята клонова мрежа, привличайки за идеята енергични и почтени професионалисти.
  Броят на офисите и представителствата ни нараства с умерени, но сигурни темпове.

 • 2006

  Първото ни по- голямо признание. Членство в международна верига

  От месец ноември 2006 г. застрахователен брокер “Балкан” АД е единственият български застрахователен брокер, член на WBN (Worldwide Broker Network) - международна мрежа от независими застрахователни брокери. WBN e най-голямата верига от независими застрахователни брокери в света и шести по големина, в класацията на всички брокери (включително международните брокери Марш, АОН, Уилис и ЕОС риск). Членството в подобна организация дава възможност на брокера да пласира рискове на международния пазар, да следи възможностите за застрахователна защита и тенденциите в корпоративното застраховане в цял свят, да ползва опит и ноу-хау на партньорите си в много развити пазари, които са ценни и приложими за нашия пазар, но са безкрайно предимство при своевременно внедряване на иновации за бързоразвиващи се сектори на индустрията.

 • 2015

  БАЛКАН откри първия си офис зад граница: в БУКУРЕЩ

  През 2015 г Балкан брокер откри офис в Букурещ, Румъния, в момента имаме 8 служители там.

 • 2018

  БАЛКАН на 20 години

  Нашият премиен приход за 2018 г. е над 21 000 000 лв, което ни нарежда сред първите 20 застрахователни брокери в Република България и ни дава силна позиция за преговори със застрахователните и/ или презастрахователните компании;

  Към настоящия момент брокерската къща извършва мониторинг върху управлението на риска и застрахователните потребности на повече от 10000 фирми в цялата страна.
  Йордан Велев: основател на ЗБК БАЛКАН:
  "...Към момента Балкан представлява бизнес общност с мощна, професионална централа, изцяло ориентирана към корпоративно застраховане, собствена мрежа от офиси, които повтарят бизнес модела на централата – силни корпоративно ориентирани офиси, с изключителни професионалисти в застраховането, добре развита франчайзингова мрежа и бързо развиващ се бизнес извън България, не само на територията на Румъния но и Македония, Албания..."

  През 2018 година застрахователен брокер БАЛКАН отбеляза своята 20 годишнина с впечатляващо фирмено парти в СПА Хотел Марково край Пловдив.
  Да отбележат честването присъстваха 100 от всички над 130 служители на брокера.Йордан Велев: основател на ЗБК БАЛКАН:
  "...Двайсет години са малко и много за една фирма. Те са и гордост от успешното развитие, и удоволствие от това да видиш как усилията се увенчават с успех, как броят на служителите, обемът на приходите нараства…
  Горд съм, че минах – самият аз, след това и самите вие, през много предизвикателства, през много нови практики, някои от които въведе Балкан, за да стигнем до този момент сега…
  Преди 20 години започнахме двама и обороът ни беше близък до нула, сега сме 130 човека, оборотът на брокера е над 19 милиона лева годишно, работещ клон в Румъния, познават ни на 5 континента, имаме клиенти от 4 континента, Балкан е трети брокер по обем в Дженерали , между топ 10 на брокерите в ДЗИ, разполага със собствени застрахователни продукти и всяка година въвежа нова, непозната практика за брокерството!
  Радвам се, че постигнахме всичко това заедно!"

 • 2020

  БАЛКАН- домакин на престижен професионален форум

  Европейската регионална среща на членовете на най- голямата световна верига застрахователни брокери през януари 2020 г се домакинства от БАЛКАН.
  WBN е независима асоциация на брокерите от цял свят с общ премиен приход за 2019 г от 5,53 млрд. щатски долара.
  Ние сме нейният единствен български дългогодишен член с изграждано повече от 13 години доверие.
  Да организираме тази среща за нас е огромно удоволствие, но и предизвикателство.
  Ние го приемаме най- вече като поредното признание за израстването и престижа ни.
  През януари посрещаме чуждестранни наши партньори от всички кътчета на света.
  Същевременно гости на срещата ще са представители на водещи застрахователни компании като Zurich, AIG, Lloyds, VIG, Generali, Great American Insurance Group.

Как можем да Ви помогнем?

Свържете се с наш избран офис от страница КОНТАКТИ или отправете онлайн запитване.

Много съм доволен! Препоръчвам!

Николай Чавдаров
Управител, СПИЙД ЪП

Има все още почтенни застрахователни брокери- това е един от тях !

Милен Петров
ЕТ Милен Петров, Счетоводител

Винаги коректни и отзивчиви.

Стефан Попов
Спедитор, БОРДЕР СЪРВИСИЗ

Нуждаете се от нашия специализиран съвет?